Hansı ədviyyatlar qanda şəkərin səviyyəsini nəzarət etməyə kömək edir

Saraqosa Universitetinin ispan alimləri məşhur ədviyyatların qanda şəkərin səviyyəsinə təsiri ilə bağlı 77 araşdırmanı araşdırıblar. Məlum olub ki, darçın, zerdeçal, zəncəfil, qara zirə və zəfəran qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir.

Ədviyyatlar antioksidantlar, minerallar və vitaminlərlə zəngindir. Tərkibinə görə onlar bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir, viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir və 2-ci tip diabetin qarşısının alınması kimi xidmət edə bilər.

Darçın, zəncəfil, zerdeçal, zirə, mixək, dəfnə yarpağı və bibərin faydaları ilə bağlı araşdırmalar 2-ci tip diabetli insanlar üzərində aparılıb. Xəstələr ilk növbədə müxtəlif ədviyyat əsaslı əlavələr olan kapsul qəbul etdilər və tədqiqatçılar onların qlükoza səviyyələrini qeyd etdilər.

Belə ki, bir araşdırma darçın, zerdeçal, zəncəfil, qara zirə və zəfəranın qan şəkərinin səviyyəsini aşağı saldığını müəyyən edib. Xüsusilə güclü təsir boş bir mədədə və fiziki fəaliyyətlə birləşdirildikdə nəzərə çarpırdı. Ən güclü təsir zəncəfil, darçın və qara zirədə olur. Bütün təcrübələr kapsul şəklində əlavələr qəbul edən subyektləri əhatə etmirdi – bəzi təcrübələrdə çaya ədviyyatlar əlavə olunurdu.

Qərənfil, cəfəri, kəklikotu, qara bibər, rozmarin, reyhan və oregano da şəkər səviyyəsinə nəzarət etmək potensialına malikdir. Ancaq onların nə qədər təsirli olduğunu söyləmək hələ də mümkün deyil – çox az məlumat var.

Leave a Reply